Au început lucrările la pista de biciclete dintre Cristian și Râșnov

pista 1

Veste bună pentru cei care vor să ajungă din Brașov în Râșnov pe bicicletă! Pista de biciclete despre care s-a discutat anul trecut prinde contur. Bucata la care s-a început construcția se află pe teritoriul comunei Cristian, adică exact unde ne așteptam cel mai puțin să fie realizată, din cauza situației juridice a terenurilor.

La finalul drumeției de sâmbătă, am decis să ne întoarcem spre Brașov exact pe traseul viitoarei piste. Nu mică ne-a fost mirarea când am văzut că pe locul unde anul trecut era pajiște, acum s-a săpat un drum de aproximativ 3-4 metri lățime iar pe o porțiune s-a turnat chiar pietriș.

Desigur, din cauza ploilor, zona s-a umplut imediat cu bălți și nu arată prea bine, dar sunt convins că după ce lucrările se vor fi terminat, bicicliștii vor putea pedala în liniște, departe de traficul mașinilor, din Brașov la Râșnov.

La început, nu eram sigur că această lucrare va fi o pistă de biciclete însă, după discuțiile avute cu unul dintre muncitori, mi s-a confirmat că într-adevăr, pe aici se va turna asfalt pentru un drum de biciclete. Nu pot decât să mă bucur de cooperarea dintre autoritățile din Cristian, Consiliul Județean Brașov și Agenția Metropolitană Brașov, pentru că, din câte am înțeles, este un proiect comun al acestor instituții.

Pentru moment, șantierul este doar pe porțiunea dintre PECO (str. Eroilor) și str. Soarelui, adică 1,5 km, reprezentând aproximativ 1/8 din lungimea totală a viitorului traseu Brașov – Râșnov.

Nu putem decât să ne bucurăm de demararea lucrărilor și de faptul că s-a înțeles în sfârșit necesitatea amenajării infrastructurii pentru cicloturism, în scopul atragerii turiștilor din ce în ce mai numeroși care aleg bicicleta de mijloc de deplasare, în vederea vizitării diferitelor locuri din România.

pista 2 pista 3 pista 4

7 thoughts on “Au început lucrările la pista de biciclete dintre Cristian și Râșnov

 1. Chiar azi am fost cu bicicleta pe traseul Brasov-Poiana Brasov-Rasnov-Cristian-Brasov, dar pe drumul de masini, bineinteles. Este a doua oara in 5 zile cand fac traseul acesta, deci un drum de biciclete pe aici ar fi ideal. Numai sa nu dureze 10 ani pana il fac. 🙂

 2. Zilele trecute auzeam la radio ca Ponta va cere primariilor stoparea proiectelor care au legatura cu activitatile de divertisment , si concentrarea resurselor spre proiectele de infrastructura. Se pare ca in sfarsit incepe si Ponta sa aibe fata de premier, dar mai mult decat asta astept cu nerabdare oprirea lucrarilor in com Cristian la pista de biciclete si la baza sportiva, doua proiecte care ascund sume mari si multe interese personale. Cu banii publici astfel economisiti s-ar putea termina reteaua de canalizare, reteaua de iluminat public, asfaltarea strazilor care nu au fost trecute in domeniul public deoarece sunt drumuri private ramase din dezmembrari de loturi, finalizarea planurilor urbanistice, ridicari topo, rezolvarea haosului de la cadastru … si multe altele. Iar apoi dupa ce ne-am facut treaba putem sa ne dam si cu bicicleta …

  • Aspida, ai si tu dreptate, intr-un fel. Dar haide sa gandim putin si pragmatic, in viitor. Pista aia de biciclete va creste numarul de oameni care vor tranzita Cristianul, si asta nu numai pe soseaua principala, ci si in spate. Parerea mea este ca vor fi destui care vor vrea sa intre si in Cristian, sa manance ceva la localurile de aici, eventual sa se si cazeze, aducand astfel bani.
   Desigur, nu vor aduce multe venituri pentru inceput, dar din experienta mea, cel mai important lucru pentru dezvoltarea unei comunitati este drumul.
   Iti dau exemplu din judetul unde merg eu la casa de la tara. Satul unde am casa este vai de capul lui, drumul este foarte prost, nu este pic de asfalt, oamenii saraci etc. In alt sat s-a asfaltat drumul si imediat au inceput sa apara casele mai rasarite, micile firme (cabinet veterinat, magazine, second-handuri) si s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani.
   Deci din proprie experienta iti zic ca drumul sfinteste locul.
   Te rog sa nu privesti mersul pe bicicleta ca pe ceva de agrement, ci ca pe ceva util.

 3. Nu cred ca are rost sa va faceti sperante degeaba. Drumul ala sapat nu e de ieri de azi. Eu locuiesc chiar peste calea ferata de el. Este acolo de cel putin 3 ani – si a fost facut de cei cu ATV-uri si masini care au inceput sa se distreze pe acolo. Momentan acolo se fac parcelari pentru terenuri care au fost date in proprietate (retrocedari, cred). Cred ca ultimul lucru care le sta pe cap acum celor de la Consiliul Local este drumul de biciclete (au altele mai arzatoare de rezolvat, de exemplu situatia apei din comuna, care este groaznica vara) … in schimb, ei isi dau in cap.

  • Eu anul trecut am fost pe acolo cu viceprimarul din Cristian, cu Christian Macedonschi si cu alti oameni si nu era drum sapat, erau doar niste urme abia vizibile care pareau sa fie de la carute.
   Cat despre drumul deja facut, mi-a zis un muncitor de acolo ca intr-adevar, se face pista pentru biciclete…

 4. Parerea mea este ca acest proiect a “Murit”. Drumul a inceput sa fie folosit pentru exploatare forestiera (firesc, totul este legal..) iar daca ploua este inpracticabil. Nu stiu din de unde provine finantarea dar acum nu se mai face nimic in respectiva zona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*