Brașovul a Pedalat la Curmătura

„O tură bestială.”

Așa a caracterizat unul din participanți drumeția organizată de Asociația Brașovul Pedalează în ultima zi a lunii septembrie 2012. Peste 35 de participanți, printre care și copii și două domnișoare au plecat din Brașov și au urcat vitejește pe biciclete până la cabana Curmătura din munții Piatra Craiului.

Pe drum, bicicliștii au avut ocazia să treacă prin Prăpăstiile Zărneștiului, un loc unic în România prin prisma stâncilor care parcă stau să cadă pe cei ce îndrăznesc să tulbure liniștea locului. Uriași din piatră parcă păzesc intrarea în Rezervația Naturală Piatra Craiului.

Am plecat la ora 9:15 din Brașov și, după ce am parcurs un drum extrem de îngust și periculos între Brașov, Cristian și Râșnov, am intrat pe drumul spre Zărnești.

 

Acest drum care ne făcea să ne fie dor de drumul îngust dar bun pe care venisem. Sute de gropi ne încetineau înaintarea, zguduindu-ne serios bicicletele și punându-ne la grea încercare încheieturile.

Chiar nu înțeleg cum se face promovare turistică orașului Zărnești când cea mai importantă din cele două căi de acces asfaltate spre oraș arată ca după război. O soluție ideală ar fi construirea, la marginea drumului, a unei căi pentru bicicliști care să unească cele două orașe turistice: Râșnov și Zărnești. Asta bineînțeles după ce se asfaltează șoseaua.

Ajunși în Zărnești, am făcut un mic popas într-un parc din centru după care am părăsit asfaltul pentru un drum cu pietriș unde fiecare mașină care trecea ne umplea de praf alb și lipicios.

 

După un alt popas la fântâna lui Botorog unde ne-am umplut bidoanele cu apă rece de izvor, am urcat spre Prăpăstiile Zărneștiului unde am profitat de peisaj și am făcut multe poze.

 

Am părăsit apoi zona și am avut serioase probleme la urcarea spre cabana Curmătura. Pante deosebit de abrupte ne-au forțat să descălecăm bicicletele și s-o luăm la pas, trăgându-ne mijloacele de locomoție după noi.

Cu chiu cu vai am ajuns la cabana Curmătura și nu mică ne-a fost mirarea când am văzut aglomerația de acolo, în special coada la care trebuia să stea fiecare pentru o ciorbă sau un suc. Fiecare a ocupat cum a putut locurile la mese și a mâncat ori ce a adus de acasă ori din ciorba delicioasă de acolo.

După câteva poze de grup am coborât pe același drum pe unde urcasem iar dacă ascensiunea o făcusem în aproape 2 ore, coborârea a durat doar 20 de minute. 20 de minute de adrenalină pură și viteză amețitoare prin pădure, printre stânci și peisaje pitorești de munte.

Ne-am regrupat la Fântâna lui Botorog unde ne-a prins și o ploaie scurtă și măruntă și ne-am întors în Brașov plini de voie bună și cu impresii frumoase de care ne vom aminti cu nostalgie și jind când va veni vremea rece peste meleagurile noastre.

Părțile negative ale periplului nostru au ținut mai mult de educația proastă a turiștilor. În foarte multe locuri am văzut aruncate gunoaie, sticle de plastic, ambalaje, în general mizerie. Asta în ciuda faptului că se organizase cu o zi în urmă acțiunea națională de ecologizare Let’s Do It Romania.

Poze puteți găsi în cele două arhive făcute de mine (Robert Lazar) și care pot fi descărcate accesând linkurile următoare: (arhivele pot fi descărcate doar până în 14 octombrie)

Arhiva 1: http://wtrns.fr/Zi7CAKR6y2akKU

Arhiva 2: http://wtrns.fr/lsdpC7gR3zF23fG

Poze mai găsiți și la adresele ce urmează:

http://www.facebook.com/media/set/?set=oa.356903237731074&type=1

Nu uitați să dați Like paginii noastre http://www.facebook.com/brasovulpedaleaza și să fiți pe fază când vor fi puse poze de la acest eveniment dar și de la alte evenimente dar și când vor fi anunțate turele viitoare!

One thought on “Brașovul a Pedalat la Curmătura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*