Brașovul a Pedalat la Sfântu Gheorghe

O nouă săptămână de succes pentru Asociația Brașovul Pedalează!

După drumeția de sâmbătă, la care au participat aproape 30 de persoane, duminică au prezenți la locul de start aproape 50 de persoane, de la 14 la 78 de ani. Toți s-au simțit foarte bine și sperăm ca data viitoare să ni se alăture și alții în periplurile noastre cicloturistice.

Traseul ales de Cristi Stasisin nu a pus probleme participanților, fiind de dificultate redusă, singurele probleme minore fiind pe porțiunea Vâlcele – Sfântu Gheorghe, unde asfaltul nu este de cea mai bună calitate. Grupul s-a menținut compact de-a lungul întregii excursii iar pauzele, mai multe la număr decât era nevoie, au ajutat bicicliștii să se alimenteze sau să se refacă.

În Vâlcele am băut apă minerală naturală de la izvor, renumită pentru proprietățile sale curative, dar și pentru mirosul specific. Toată zona din Araci și până în Vâlcele este superbă, are un potențial turistic imens, beneficiind și de un cadru natural de poveste, printre sălcii șerpuind apa din izvoare. Autoritățile au creat aici ”Drumul Apelor Minerale”, obiectiv ce nu trebuie ratat de niciun turist, odată ce va fi finalizat. Din păcate, locuitorii acestor zone sunt, în marea lor majoritate, țigani. Poate și din această cauză nici zona nu se dezvoltă suficient. Am fost martorul unei scene în care o mașină a oprit lângă izvorul din Vâlcele și unul din țiganii care erau acolo a început din senin să-l înjure pe șofer, deși acesta nu făcuse nimic. Dacă acel șofer era turist? Cu ce impresie pleca din Vâlcele? Cu siguranță nu una bună.

După ce ne-am hidratat, am pornit spre Sfântu Gheorghe unde am fost întâmpinați la Colegiul Național Mihai Viteazul de Mădălin Guruianu, am băut apă, am făcut câteva poze după care am mers la restaurantul Bastion unde am așteptat aproape o oră după un gulaș. Da, nu i-am anunțat decât în ultima oră că mergem acolo dar puteau să ne spună că avem de așteptat mult după mâncare. Înăuntru ni s-a recomandat să luăm gulaș, că este deja preparat și merge mai repede. N-a fost să fie, tot am așteptat aproape o oră să mâncăm și, când să mâncăm, surpriză. Renumitul gulaș consistent, așa cum ni s-a zis că este, era de fapt o zeamă chioară și portocalie cu fasole și bucăți de cârnați aruncate acolo ca să dea gust. Vă spun cu mâna pe inimă că nici măcar deținuții nu merită să mănânce așa ceva. Colac peste pupăză, o farfurie din zeamă costa 9,5 RON, iar când am dat cei 10 lei pentru consumație, cei care serveau nu au schițat niciun gest că ar vrea să ne dea cei 50 de bani înapoi. Oricum nu îi vroiam, dar era o chestiune de principiu, pentru că în orice restaurant ai merge, dacă nu zici chelnerului cât să-și ia bacșiș, el îți va aduce rest fix. Nu vreau să fiu cârcotaș, sunt și eu maghiar la rândul meu, dar ce se întâmplă în Sfântu Gheorghe nu e în regulă. Infrastructura e la pământ iar orașul e mort. Noroc cu bicicliștii că mai organizează excurii în dealurile din apropiere și cu Șugaș Băi, stațiune unde merg mai mult locuitorii din zonă, că turiștii habar nu au că există așa ceva pe hartă. Zona are un potențial neexploatat și nepromovat din motive pe care încă nu le cunosc.

Am plecat nemulțumiți de la restaurantul Bastion și ne-am îndreptat spre Brașov prin Chilieni, Coșeni, Dobolii de Jos, Podu Oltului și Hărman. Cei 6 kilometri din Hărman până în Brașov i-am parcurs pe drumul european fără nicio problemă.

Mulțumim și de această dată celor prezenți și celor care ne-au salutat de pe margine și ne cerem scuze dacă am incomodat vreun șofer sau vreo persoană. Mulțumim și presei pentru popularizarea evenimentului și Shortcut Electronic (Griviței 69) pentru stațiile de emisie-recepție care s-au dovedit încă o dată foarte folositoare pentru organizare.

Poze puteți găsi pe pagina noastră de Facebook, pagină căreia puteți să-i dați Like și să postați orice impresii, fotografii, filmări, sugestii legate de Asociația Brașovul Pedalează: http://www.facebook.com/brasovulpedaleaza

2 thoughts on “Brașovul a Pedalat la Sfântu Gheorghe

  1. Felicitari brasovenilor si la cat mai multe drumuri placute. Poate voi reusi sa particip si eu odata cu voi, eu fiind bucurestean. O primavara frumoasa.

  2. @Cornel Mulţumim şi te aşteptăm pe la noi să descoperi locuri noi şi oameni frumoşi. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*