Cum să scapi de dependența de pastile?

bitter suedezPe lângă articolele despre ciclism, pe acest site mai scriem ocazional și despre cum să avem un stil de viață mai sănătos. Acest articol este destinat să vă deschidă ochii și reprezintă doar niște sfaturi bazate pe experiența mea personală și nu sunteți obligați să le credeți. Dar măcar încercați.

Mai mult ca sigur ați observat că în ultimii ani au apărut foarte multe reclame la medicamente și suplimente alimentare care mai de care mai ”folositoare” și ”benefice”, care vă ajută să scăpați de problemele de sănătate și eventual de kilogramele în plus, doar luând câteva pastile pe zi.

La fel, probabil că ați observat că aceste probleme apar în viața noastră de zi cu zi din ce în ce mai des. V-ați întrebat și de ce? Nu sunt adeptul teoriei conspirațiilor, dar nu pot să ascund faptul că mi se pare extrem de dubios cum au apărut toate pastilele acestea și suplimentele care promit să facă minuni la dumneavoastră în organism. Explicația e simplă: ceea ce ni se dă să băgăm în gură, începând de la pastile și până la … shake-urile mizerabile de la Herbalife este de natură a ne face dependenți. O asemenea dependență n-o simțim, așa cum o simt fumătorii pe cea de tutun sau drogații pe cea de substanțe narcotice. Ne otrăvim zi de zi cu atâtea chimicale din produsele pe care le cumpărăm, din suc, din pâine proastă, din vegeta etc; cât credeți că mai suportă organismul nostru? Și apoi, am eu o vorbă: ce are nevoie de reclamă agresivă sigur nu e bun. E și cazul Herbalife. De ce credeți că fotbalistul Cristiano Ronaldo este imaginea companiei Herbalife? Pentru că fotbalul vinde, a devenit o afacere extrem de profitabilă pentru zecile de companii de pariuri sportive care au apărut ca ciupercile după ploaie în ultimii ani. Uitați-vă doar în Brașov, câte case de pariuri au apărut la parterul blocurilor și cât de pline sunt ele de dependenți de pariuri care cheltuie de la câțiva lei la câteva sute de lei pe zi, poate chiar mai mult.  Am pomenit cuvântul dependenți, așa-i că sună familiar?

Revenind la Herbalife, oamenii acestei companii promovează acele shake-uri ca fiind sănătoase și benefice, nutritive și foarte bune pentru funcționarea în condiții excelente a organismului. Vă zic sincer că am avut de-a face de câteva ori cu oameni ce au încercat să mă convingă de beneficiile produselor Herbalife și i-am refuzat prima oară politicos, după care au insistat, i-am refuzat și a doua oară și au devenit din ce în ce mai agresivi și nesimțiți. Pe pagina noastră de Facebook aveam la un moment dat un personaj care ajunsese să pună zilnic câte 9-10 articole despre Herbalife. O altă întâmplare care m-a scârbit a fost primirea unui telefon de la un domn din Brașov, care era la început foarte politicos, m-a luat cu vorbe frumoase despre sănătate și m-a invitat la o evaluare a sănătății. L-am întrebat dacă este de la Herbalife, moment în care a ezitat și mi-a zis doar că are legătură cu Herbalife. ”Mă văd nevoit să vă refuz invitația, mulțumesc” – i-am zis, moment în care a devenit foarte agresiv și a început să ma acuze că nu l-am lăsat să termine ce avea de zis și că sunt ”căpos”. Bineînțeles că i-am închis telefonul nesimțitului.

Revenind la subiect, în anii trecuți luam și eu pastile pentru orice: algocalmin, quarelin, nurofen etc pentru dureri de cap, paracetamol pentru orice semne de răceală, theralu, panadol, strepsils, colebil, fluimucil, extraveral… V-am pierdut, așa-i? Într-adevăr, durerile de cap dispăreau cu algocalmin și quarelin, dar după câteva zile ghiciți ce se întâmpla. Exact, durerile reapăreau și eram nevoit să iau din nou acele pastile. Asta până la începutul lunii septembrie 2013, când am luat o decizie pe care n-o regret nici acum: să nu mai iau pastile. În primele zile m-a mai durut capul, dar am tratat problema cu indiferență și cu voie bună, cu plimbări pe afară și mi-a trecut de fiecare dată. Vă jur că de atunci și până acum, adică în luna iulie 2014, nu cred că am mai avut dureri de cap de mai mult de 5-6 ori. Și acelea de scurtă durată și de mică intensitate, dar provocate de mahmureală 🙂 Și n-am mai avut nici atâtea probleme de sănătate cum aveam înainte. Răcelile durează acum maxim 2-3 zile, față de 2 săptămâni cât mă țineau înainte, cu tot cu pastile.

Ce am făcut în schimb a fost să țin o cură cu Bitter Suedez de la Bano, exact ca cel din imaginea de mai sus. Desigur, există pe piață mai multe rețete și producători, dar acesta este, din câte am înțeles, cel mai apropiat de rețeta originală a Mariei Treben. În fiecare dimineața și seara diluam un căpăcel de bitter într-o jumătate de cană cu apă sau ceai și beam. Nu era cel mai plăcut gust, dar mi-a folosit. Ba mai mult, îmi trecea și greața. Bitterul este făcut din plante și n-aveți ce să pățiți, decât dacă sunteți alergic la unul din ingredientele lui.

În perioada curei cu bitter, m-am simțit extraordinar, n-am răcit, aveam energie mai multă ca niciodată, capacitate de concentrare mai bună, memorie mai bună și cel mai important, dispăruseră complet durerile de cap. N-am mai luat bitter din noiembrie și mă simt în continuare excelent, am luat licența, analizele sunt perfecte și cel mai important, nu mă mai doare capul, nu am probleme cu stomacul, și am o poftă de mâncare incredibilă.

Încercați și voi să faceți acest experiment. Nu mai luați pastile pentru o lună sau două și vedeți care sunt rezultatele. Ignorați durerile de cap, ele vor dispărea la un moment dat, mâncați cât se poate de sănătos, faceți mult sport și cel mai important: înconjurați-vă de oameni pozitivi, gândiți pozitiv și ieșiți cât mai mult în natură!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*