De ce sa mergi pe bicicleta prin Brasov

Încurajat de faptul că am putut să plec mai repede cu aproape o oră de la servici, am profitat de vremea primăvăratică ce a fost azi în Brașov și mi-am luat bicicleta la plimbare. Am decis să nu-mi montez ciclocomputerul; nu aveam de gând să dobor vreun record de viteză prin oraș și nici nu vroiam să văd câți kilometri pot face fără să-mi taie calea vreun șofer nefamiliarizat cu bicicliștii.

Recunosc că pornisem de acasă cu gândul că nu este încă momentul pentru o escapadă urbană pe străzile urbei. Ce am descoperit însă, în lumina caldă a apusului de soare, mi-a umezit ochii și m-a făcut să văd Brașovul dintr-o perspectivă total diferită.

Fiindcă nu văzusem niciodată un apus de pe Dealul Cetății, destinația principală a fost, bineînțeles, acest punct de belvedere. Fiindcă era prea devreme pentru a urca acolo, am colindat fără vreo destinație anume pe principalele artere din oraș: Calea București, blvd. Mihail Kogălniceanu, blvd. Iuliu Maniu, str. Lungă, str. Carpaților, str. Nicolae Iorga, str. Mureșenilor și altele. Eram sceptic; nu credeam că voi fi vizibil pentru șoferi. S-a întâmplat însă miracolul. Nu am întâlnit niciun șofer necivilizat, toți mi-au acordat prioritate, chiar și când eram pe drumul fără prioritate. Am simțit pentru prima oară, ca biciclist, că fac parte din trafic și că sunt egal în drepturi cu mașinile! Nu știu dacă a fost ceva în aer, dar astăzi, chiar și când am condus mașina (conduc cam 30-40 km pe zi), am simțit că totul decurge normal în societatea brașoveană. Începând de la pietoni și terminând cu tirurile, toți s-au supus astăzi, mai presus de Legea Circulației, legii nescrise a bunului simț și a toleranței față de ceilalți.

Cu sufletul la gură, am reușit să urc gâfâind străduțele pitorești care șerpuiesc spre Cetate iar efortul mi-a fost răsplătit cu un apus de vis ce mângâia cald acoperișurile Brașovului. Simțeam cum căldura soarelui îmi pătrunde prin piele și-mi insuflă numai gânduri pozitive și energie pentru a putea zâmbi și medita. Am stat, am privit și am am realizat ce discrepanță imensă este între viața de zi cu zi, pe care ne-o trăim respectând o rutină obositoare, muncind pentru niște firimituri căzute de la masa celor care o duc bine pe spinarea noastră, și viața liberă și fără griji sau obligații pe care o putem avea dacă alegem să petrecem puțin timp cu noi înșine. În cazul meu, am ales să merg cu bicicleta și să descopăr Brașovul altfel, să nu fiu închis într-o caroserie unde să fiu obligat să privesc numai înainte. Am decis să simt cum vântul îmi înroșește obrajii, să-mi simt mușchii picioarelor încălzindu-se la efortul depus, să respir greoi la urcare și să răsuflu ușurat la coborâre.

După coborâre am mai ”explorat” străzi din Brașov și am avut timp suficient să-mi aud gândurile. S-a întâmplat un fenomen ciudat: zgomotul traficului aproape că era imperceptibil, nu mai auzeam claxoane, frâne sau accelerări bruște. Auzeam numai privighetorile din castanii de pe strada Lungă, vrăbiile ce se jucau în praful rămas după această iarnă și gândurile mele. Eram doar eu acolo, respirând parcă tot aerul curat din Brașov. Casele arătau altfel, am avut timp să observ detaliile fascinante de pe unele edificii vechi, să privesc oamenii cum râd pe stradă, cuplurile sărutându-se pasional pe băncile din parc, lucruri pe care în mod normal nu le-aș fi băgat în seamă.

Bicicleta m-a ajutat să fiu astăzi un om mai bun și mai pașnic. Vă îndemn și pe voi să faceți un mic efort, să mai tăiați de la cheltuielile pentru țigări, pentru combustibil, pentru alcool, pentru telefoane scumpe la care doar veți vorbi și trimite sms-uri, de la sucuri și prostii asemănătoare și să strângeți niște bănuți pentru a vă lua o bicicletă. Nu trebuie să fie ceva sofisticat, deși prețul unei biciclete care să nu vă provoace nervi pornește de la 1000-1200 de lei. Important e să o puteți folosi pentru a face mișcare și pentru a vă putea bucura așa cum meritați de acest oraș frumos în care avem onoarea să locuim: Brașov.

5 thoughts on “De ce sa mergi pe bicicleta prin Brasov

  1. Pai, atentia tuturor era captata de ziua de 8 martie, adica la tot ce-i frumos si gingas.

  2. “muncind pentru niște firimituri căzute de la masa celor care o duc bine pe spinarea noastră”… Aici e vorba de patroni/angajatori? Ai oricand optiunea in meniu de a castiga mai mult si a manca o franzela mai calda. Te poti face director.manager/altceva mai bine platit si ai terminat balciul. Ai auzit de cerere-oferta? Piata este cea care regleaza totul in economie. Daca te plangeai de sistemul de invatamant/sanatate/asigurari sociale mai era ceva…
    Pacat ca ai descoperit bicicleta doar acum. Exista in Brasov o asociatie numita Brasovul Pedaleaza care in fiecare duminica merge cu bicicleta sau pe munte. Nu stiu daca ai auzit de ea, dar cica acolo is niste oameni simpli, din popor, cu care poti oricand sa iesi in natura.

  3. Frumos Robert, dar ce frumos ar fi fost sa poti face tot acest traseu pe piste de biciclete…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*