Echipamentul de munte

David Neacșu, cel mai mediatizat român care a înfruntat Everestul și a urcat apoi pe mai multe vârfuri ale lumii ne spune cu ce trebuie să ne îmbrăcăm când mergem pe munte. Diferența între viață și moarte o face echipamentul, spune David Neacșu care a participat la multe salvări de acest gen și poate confirma că dintre toate crucile de pe munte, multe sunt ale celor care au murit înghețați.

Materialele inteligente, din care sunt confecționate hainele tehnice, se folosesc la absolut toate articolele de îmbrăcăminte, de la chiloți, ciorapi și “izmenuțe” până la suprapantaloni și jachete care rezistă la temperaturi extreme. Ciorapii de bumbac sunt cu totul improprii outdoorului. Pentru ce ai avea un bocanc Gore-Tex dacă nu ai și un ciorap care să elimine apa? Sunt ciorapi speciali care absorb transpirația și o elimină iar șoseta rămâne uscată. Trebuie să uităm de lână, de bumbac, de tot ce ne-a învățat bunica. Materialul cel mai indicat se numește Power Dry și elimină transpirația, astfel încât să ne salveze de la un eventual îngheț la temperaturi foarte scăzute. Noi transpirăm în mișcare iar picătura de transpirație este preluată de fibra din material și își mărește diametrul iar datorită temperaturii corpului se va usca în câteva secunde. Asta face un tricou tehnic. Materialul este constituit din fibre goale în interior, care acumulează temperatura corpului și mărește suprafața umedă. Aceleași avantaje la au și puloverele, și jachetele care elimină transpirația. Între tricourile din gama Polartec, diferența între Power Dry și Power Stretch este că al doilea nu se pune direct pe corp ci peste primul tricou (underwear sau “izmenuță”). La temperaturi foarte scăzute punem și Polartec Thermal Pro, apoi vine Gore-Tex-ul. La pantaloni e la fel. Nu trebuie să mergi cu trei sau patru straturi, ci cu “izmenuța”, care are rolul de prelua transpirația, peste care se pune suprapantalonul de Gore-Tex, care poate fi Performance Shell sau poate fi Pack Life, cel mai subțire Gore-Tex din lume. Cele cu triplu strat încep să elimine transpirația numai de la o anumită altitudine în sus, de la peste 3000 de metri, deci sunt numai pentru expediții. În România nu avem ce face cu Gore-Tex triplu strat. Cel mai des folosit Gore-Tex este dublu strat sau Performance Shell. Tot în acest sens, firma Mammut a inventat un material care se numește Dry Tech, un material care se folosește foarte mult în lume dar în România nu prea prinde pentru că lumea știe doar de Gore-Tex. Acest material este foarte bun iarna când nu avem nevoie de impermeabilitatea Gore-Tex-ului, de 28 000 de milimetri coloană de apă pe centimetru pătrat, pentru că nu plouă.

 

2 thoughts on “Echipamentul de munte

 1. Stai asa, ca nu-i asa…
  Ceea ce spune himalayanul David si alti asemenea nu se aplica si noua, celor care facem parte din extravagantul club numit “Brasovul Pedaleaza” . Eu ma gandesc ca pentru noi ai pus postarea asta aici si nu pentru “ciumegii” care merg pe Mont Blanc, Aconcagua sau mai stiu eu ce alte asemenea “cuceriri”.
  Ok, pentru noi, omuletii de rand l-ai pus. No sa-ti zic de ce nu se poate aplica si pentru noi. Sau daca vrei in prea mica masura este aplicabil.
  Noia avem in Ro vreo 2500 m altitudine. Asta inseamna ca nu trebuie cine stie ce echipament ca sa ajungi la cota aia. Am tot auzit de firme care mai de care, materiale super-extra-cel mai cel, performante SUPERIOARE si alte asemenea. Nu contest superioritatea acestor materiale/haine/incaltaminte dar – intotdeauna exista un dar – traim in Ro unde banii stim cu totii cum sunt. E mult marketing la produsele astea. Nu stiu daca se merita sa platesti diferenta de pret dintre un echipament ( imbracaminte/incaltaminte ) 100% romanesc si unul gen TNF/Mammut/Millet. Enorma diferenta de pret raportat la salariile noastre si la cei 2500m pe care ii avem. Adica ori mergi pe Omu/Moldoveanu/Negoiu in Mammut ori in haine “romanesti” tot dracu’ ala-i.
  Nu se merita sa investesti in echipament de asta decat daca iesi afara din tara si treci de 4000-5000m altitudine. Clar ca la asemenea inaltimi nu faci rabat de la calitate. Acolo nu mai conteaza pretul. Si daca mergi pe munte sau te dai cu bicicleta si transpiri e vreo problema? Nu asta e ideea sportului? Aceea de a transpira si de a te bucura impreuna cu ceilalti?
  Ce vedem noi la producatorii astia se numeste marketing mult. Cat incape. Fara numar, fara numar ( doar cu litere… ). REPET: este vorba de plaiurile mioritice!!!
  Si in fond si la urma urmei degeaba ai super echipament daca te duci de 2 ori pe an. Mai castigat este unul “nacajit” care merge de fiecare data decat unul “ciumeg” care are, ca asa i-a fost lasat de la dumnezeu ( e bine fara majuscula ).
  Acelasi principiu si la biciclete. Eu consider ca una de 22-25 mil este mai mult decat suficient pt. ceea ce facem noi in weekend. Degeaba ai bicla de 40-50 mil daca tu mergi in rand cu ceilalti, adica aceleasi pante, acelasi traseu. Aaaaaaa, ca vrei tu si-ti permiti e alta problema.
  Cel mai bun exemplu este urmatorul: urcam cu bicla mea ( trek ) o panta si mai era cineva ( un dhs ). Urcam si eu cat de repede puteam. La care ala: n-ai cum sa faci dhs-ul cu un trek… e imposibil. A apasat un pic pe pedala, eu la fel, dar el avea ceva in plus. Ce crezi? Exact. PICIOARE!!! Ai prins ideea? Ma bucur. Pentru cei care inca se chinuie: OMUL e cel care depune efortul si nu echipamentul.
  Pentru sugestii, reclamatii si alte asemenea va rugam sunati la 112.
  Cu stima, un umil biciclist!!!

 2. O mica precizare legata de provenienta la incaltamintea de munte: sunt destule marci care fabrica in Romania acea incaltaminte superioara, de exemplu Scarpa sau Meindl, si culmea chiar scrie pe ei “Made in Romania”, iar calitatea lor e chiar foarte buna.
  In rest legat de ce ai spus pe acolo, la nivelul muntiilor nostrii, utilizarea unui echipament superior si adecvat ramane la latitudinea drumetului/biciclistului, iar asta tine de confortul la care doreste sa se simta bine in natura. Bineinteles ca nu echipamentul te duce in munti, ci conditia ta fizica, dar echipamentul te ajuta sa poti mai mult, si sa o faci mai placut. Oricum, pana la urma, in astfel de lucruri, conteaza vointa combinata cu pasiunea si apoi bugetul, dar si astea cu o limita, aviz “pantofarilor” 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*