Hărți de cicloturism

DSCF9631
Azi am fost prin oraș și, ca să mai treacă timpul, am intrat într-o librărie și din multitudinea de titluri atenția mi-a fost atrasă de acestea două: “100 de excursii cu bicicleta în zona Clujului” și “Trasee Cicloturistice în Munții Banatului”.
Prima este o hartă la scara de 1:75000 cuprinde 100 de trasee în circuit destinate celor care doresc să facă excursii de o zi pe biciclete în împrejurimile municipiului Cluj-Napoca și a masivului Gilău-Muntele Mare și a apărut în 2010. Sunt 20 de trasee de șosea și 80 de munte grupate pe trei grade de dificultate, cu lungimi între 20 și 100 km, urmează numai drumuri carosabile și drumuri de tractor sau căruță și în general evită porțiunile “tehnice”. Pe spatele hărții sunt descrieri sumare ale traseelor și mai găsiți sub formă de pictograme informații despre traseu: lungime, grad de dificultate, diferență de nivel, calitatea drumului, obiective de văzut etc. Toate informațiile din această hartă au fost puse la dispoziție de prietenul meu Radu Mititean de la Clubul de Cicloturism Napoca și au fost actualizate în perioada anilor 2008 – 2010.
A doua hartă conține 36 de trasee de mountain-biking, majoritatea în sistemul circuit, sunt concepute ca ture de nivel mediu (aprox. 50 km) pentru cicliști care au experiență și doresc să practice această formă de turism. De asemenea, în fiecare zonă există și câteva trasee ușoare, de câteva ore, accesibile și celor mai puțin antrenați sau începători în mountain-biking.Traseele sunt prezentate pe 24 de planșe, pe spatele fiecăreia găsiți informații despre trasee, lungime, dificultate, înclinare maximă, urcare totală etc, și câte o descriere pentru o mai bună orientare. Un lucru foarte interesant este faptul că trackurile pentru GPS ale acestor trasee pot fi descărcate de pe Munții Noștri, colecția în care editura Schubert & Franzke a tipărit și continuă să mai tipărească și hărți de drumeție dar și de cicloturism și, din informațiile pe care le am, urmează zona Brașovului.
Așa că pentru perioada asta din preajma sărbătorilor, când în general lumea are mai mult timp liber, vă provoc să vă gândiți la niște trasee de șosea și de munte pe care am putea să le prezentăm autorilor hărții în cazul în care vom fi contactați să le oferim ajutorul.

3 thoughts on “Hărți de cicloturism

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*