Să biciclim omenește în Brașov

Miercuri, 28 ianuarie, a avut loc la Centrul pentru Voluntariat o întâlnire a grupului “Biciclește Omenește”, la care au participat din partea Centrului pentru Voluntariat: Laura, Raluca, Ștefania, Cosmin, Ioan și Alina Alexa, expert în comunicare. De la Asociația “Visum” a participat Mihai Tatu iar din partea Asociației “Brașovul Pedalează” au fost prezenți Laura Voicu și Cristian Stasisin.
Care a fost scopul acestei întâlniri? Experți din străinătate lucrează la niște Planuri de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) pentru 8 orașe din România printre care și Brașovul. Aceste planuri vor stabili direcțiile de dezvoltare a mobilității urbane pe principiul reducerii nevoii de deplasare motorizată, a orientării către servicii de transport public și alte mijloace alternative de transport mai puțin poluante. Pe baza acestor planuri se vor putea accesa fonduri europene cu care să fie implementate proiecte de dezvoltare durabilă a mobilității dar, pentru ca autoritățile să nu facă iar niște piste de biciclete așa cum le este mai ușor sau cum cred ei că pot fi făcute, trebuie să ne implicăm și noi, bicicliștii, și nu numai noi, pentru că acest PMUD va avea impact și asupra pietonilor, persoanelor cu dizabilități locomotorii etc. Va fi un plan în care se va urmări redarea orașului oamenilor și nu automobilelor.
Termenul este destul de scurt, până în luna iulie trebuie să le prezentăm experților nevoile noastre, problemele cu care ne confruntăm în trafic, să le arătăm că suntem mulți cei care merg pe biciclete și am fi și mai mulți dacă am avea o infrastructură adecvată.
Ce am stabilit să facem? Mai întâi vrem sa atragem cât mai multe ONG-uri și simpli cetățeni care doresc să se implice în aceste activități și vom face o scrisoare de sprijin de la ONG-uri din Brașov pentru implcarea comunității brașovene. Fiecare comunitate, organizație, sau grup de inițiativă să organizeze o serie de evenimente pe această temă (proiecții de filme, campanie stradală, expoziții, flashmob etc.). Vom face o petiție online și poate și una pe hârtie către autoritățile locale privind dezvoltarea durabilă. Vom solicita documente și întâlniri cu autoritățile locale pentru a fi informați despre PMUD Brașov. Vom face ture pe biciclete prin oraș pe diferite trasee (de ex. de la servici spre casă, sau spre școală, centru, prieteni etc) pe care le vom filma cu camere video pentru a vedea problemele pe care le întâlnim în trafic.
Acestea sunt doar câteva idei pe care vrem să le punem în practică cât mai repede cu putință dar dacă aveți și voi altele vă așteptăm cu interes propunerile pe grupul nostru pe facebook: Bicicleste Brasov
Mai multe informații despre PMUD-urile din țară puteți găsi aici.

One thought on “Să biciclim omenește în Brașov

  1. Pingback: Pe unde mergeți cu bicicleta? | Brașovul Pedalează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*