Caravana Radio Târgu-Mureș

Pe când eram copil frecventam cercul de electronică de la Casa Pionierilor din Brașov. Așa am reușit să-mi confecționez un mic aparat de radio pe care seara, la culcare, îl puneam pe pernă lângă ureche și ascultram cele două posturi de radio pe care le putea recepționa, unul dintre ele fiind Radio Târgu-Mureș. Celălalt era postul de radio național care emitea de la București dar cel de la Târgu-Mureș avea emisiuni mai frumoase, mai apropiate de sufletul meu de ardelean așa că era cel mai ascultat. Anii au trecut, vremurile și regimurile s-au schimbat, a apărut o multitudine de posturi particulare așa că Radio Târgu-Mureș a intrat în uitare până zilele trecute când o prietenă îmi spune de o inițiativă foarte interesantă. Un grup de realizatori de emisiuni, reporteri și alții de la acest post de radio fac în fiecare an un tur de câteva zile pe biciclete pe diferite trasee din Transilvania iar anul acesta ajung și în Brașov și că ar fi frumos să mergem și noi cu ei pe biciclete pe o parte din cei peste 600 km ai traseului lor. Am intrat pe internet pentru a afla mai multe amănunte și astfel aflu că postul de radio de la Târgu-Mureș încă mai emite și chiar au obținut câteva premii internaționale fiind primul post care emite în trei limbi diferite: română, maghiară și germană, iar turele pe biciclete, Caravaa Bicicleta cum au denumit-o, se află la XIV-a ediție.
Planul nostru era să plecăm duminică dimineața pe biciclete până la Sfântu-Gheorghe, acolo să ne întâlnim cu Caravana și să venim împreună cu ei până la Tărlungeni, locul unde urmau să se oprească duminică seara, dar vremea foarte friguroasă și ploioasă care era dimineața ne-a determinat să renunțăm la această tură și am trecut la planul B, să mergem cu mașina până la Bicfalău și să-i întâmpinăm acolo pe cei din caravană. Pentru că vremea se mai încălzise și nu mai ploua, am împrumutat câteva biciclete și am pornit spre Sfântu-Gheorghe să ne întâlnim pe traseu cu radiofoniștii. Drumurile ni s-au intersectat la Ozun, ne-am bucurat și noi și ei de întâlnire, au urmat interviuri și poze în parcul din fața primăriei din Ozun și ne-am continuat drumul până la Bicfalău unde am intrat cu toți în curte și, lângă masa plină cu dulciuri, sucuri și cafea am început să ne împărtășim impresii și povestiri de călătorie. Astfel am aflat că munca în radio nu este chiar așa ușoară cum pare și, ca în oricare loc de muncă, pe lângă dificultățile care sunt specifice fiecărei meserii te mai lovești și de invidia celorlalți colegi. Această caravană, pe care o organizează de 14 ani, nu este ca o plecare într-un concediu în care scapi de griji, este o muncă pe teren care începe dimineața devreme cu strânsul bagajelor, pregătirea reportofoanelor, telefoanelor cu care se face legătura cu postul de radio și cu ascultătorii, urmează apoi încălecarea bicicletelor și pornirea la drum cu multe opriri în care se intră în direct pe postul de radio, se ia contact cu reprezentanți ai autorităților locale din satele și orașele pe unde trec, cu numeroși ascultători fideli care îi opresc să stea de vorbă cu ei, să le împărtășească ce le place și ce nu la emisiunile pe care le ascultă. Pentru mulți dintre aceștia, mai ales în satele mai izolate unde tehnica modernă ajunge mai greu, acest post de radio este printre puținele sau poate singurul mijloc de informare și culturalizare. Acești oameni, care ani de zile le-au auzit doar vocile, sunt bucuroși să îi vadă și să stea de vorbă cu cei care le aduc în case știri, muzică, evenimente și multe altele iar acest fapt îi determină pe realizatorii de emisiuni să se întoarcă la locul lor de muncă, într-un studio dintr-un mare oraș și să continue să facă ceea le place cu mai multă tragere de inimă și să-și dea seama că munca lor nu este în zadar, că vocile lor ajung la niște oameni cărora le luminează viețile și le încălzește sufletele. Și după ce pedalează câteva zeci de kilometri și ajung la locul de destinație pentru acea zi, munca lor nu se termină, urmează redactarea articolelor care apar pe blogul lor, ascultarea și selectarea interviurilor de pesta zi, pregătirea întâlnirilor pentru ziua următoare și astfel merg la culcare mult după miezul nopții.
Luni, caravana a ajuns și în orașul nostru și, deși nu am putut să merg cu bicicleta alături de ei pentru că trebuia să ajung la serviciu, am fost doar să mă întâlnesc cu ei în Piața Sfatului unde s-a intrat pe post în direct prin telefon și am avut ocazia să dau un interviu în care am vorbit despre asociația “Brașovul Pedalează”, despre problemele cu care se confruntă bicicliștii în trafic, despre lipsa unei infrastructuri specifică deplasării cu bicicleta și lipsa unor trasee cicloturistice marcate așa cum este prin alte țări sau chiar la noi în țară în alte județe. A fost o întâlnire plăcută pentru ambele părți și sper ca pe viitor să ne mai întâlnim și să facem împreună câteva trasee pe biciclete.

2 thoughts on “Caravana Radio Târgu-Mureș

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*