Între 0 și 8 grade

Ce reprezintă asta? Temperatura la care am pedalat duminică și e vorba de grade celsius, bineînțeles. Chiar dacă frigul și ora matinală la care am plecat i-a speriat pe mulți ne-am adunat totuși 12 persoane în trenul de 7:10 spre Sfântu-Gheorghe. Am oprit mai întâi la Kaufland, unde am ajuns cu câteva minute înainte să deschidă, am făcut mici cumpărături cum ar fi dulciuri sau banderole reflectorizante bune atunci când te prinde noaptea pe bicicletă. Apoi am pornit pe drumul spre Arcuș, parțial renovat cu asfalt proaspăt pus, și mai departe spre Valea Crișului. Nu am avut motive să ne oprim decât pentru a mai da jos din haine căci începusem să ne încălzim de la urcuș. Așunși în vârf, în Pasul Vadas un indicator ne arată direcția în care trebuie să ne îndreptăm pentru a merge pe traseul de bicetă montană “Zeroo”.
DSCF0248

DSCF0252
Traseu foarte frumos, prin păduri și pe culmile golașe ale dealurilor, pante care pot fi urcate și coborâte fără a te da jos de pe bicicletă și locuri de unde poți admira împrejurimile. Ceea ce mai strică din farmecul acestor locuri sunt exploatările forestiere și utilajele folosite care sapă șanțuri adânci în drumuri și trebuie să fii atent să nu intri în ele, mai ales că sunt multe porțiuni acoperite de frunze și nu se văd.
DSCF0254
10704282_776636699072290_1730245079776632772_o
Ca să facem tura mai interesantă, m-am gândit de acasă să deviem un pic de la traseul făcut de cei din Covasna și să facem un mic ocol pentru a ajunge la Șugaș Băi și urca apoi din nou pe creastă dar nu întotdeauna planul de acasă se potrivește cu cel de pe teren. Traseul pe care l-am făcut pe bikemap am constatat la fața locului că dădea într-un loc unde pădurea a fost tăiată și acum era o îngrămădire de pomi tineri și bălării (de unde vine și denumirea de (“bălăureală”) așa că a trebuit să ne întoarcem și să ne continuăm drumul pe creastă.
1800048_776637349072225_7827828690097436285_o

10629388_776637262405567_2987291099988119656_o
Dar nu pentru mult timp pentru că am găsit o altă potecă, marcată cu punct albastru, care nu aveam habar unde duce , știam doar că este în direcția bună, spre Șugaș. A urmat o coborâre destul de abruptă dar nu foarte periculoasă, singura problemă a fost cu frunzele căzute și care nu te lăsau să vezi ce este sub ele și, credeți-mă, nu am fost curios să văd ce se întâmplă dacă intru într-o groapă sau un șanț așa că am mai mers și pe lângă bicicletă. Am ajuns la un drum forestier, ar fi trebuit să găsim aici și niște izvoare cu apă minerală dar se pare că au fost luate de anumite persoane căci am văzut mai multe case de vacanță unde erau izvoarele, era chiar și un mic lac înconjurat cu gard, toate cu supraveghere video și câini mari pe lângă care am trecut cu frică gândindu-mă ce s-ar întâmpla dacă s-ar rupe lanțul cu care sunt legați.
Am ajuns în Șugaș, o stațiune aproape pustie în această perioadă dar am fost plăcut surprins când am văzut ce s-a făcut pe aici: un centru spa, un perete de cățărare, un teren de minigolf, un mic aventura parc și o rampă pentru acrobații cu rolele, skateboardul sau bicicleta.
DSCF0267

DSCF0269
Nu am fost tentați să o încercăm, neavând biciclete pentru așa ceva dar nici talent sau curaj să facem niște trickuri așa că am stat să mâncăm și să bem o bere la o terasă la baza celor două pârtii de schi de aici iar când frigul a început să ne facă dinții să clănțăne ne-am urcat din nou pe biciclete și am pornit la drum spre Vâlcele tot pe dealuri, bineînțeles. O scurtă urcare pe șosea, un push-bike și iar pe biciclete prin păduri și poieni iar pe la ora 3 după amiază eram în Vâlcele, având timp suficient să ajungem pe lumină în Brașov.
Aproape de Vâlcele
Deși nu am putut să bem apă minerală pentru că nu curgea nici la Șugaș și nici la Vâlcele dar a fost o tură foarte frumoasă, pe drumuri ce merită străbătute pe bicicletă, a fost și un pic de bălăureală și a fost chiar mai cald decât mă așteptam, sau poate pofta de viață a celor care au venit cu mine m-a făcut să mai uit că-mi este frig.
Traseul a fost acesta:

Route 2837450 – powered by www.bikemap.net

5 thoughts on “Între 0 și 8 grade

 1. ceva urme de urs sau alte aratari ati gasit
  vreau sa merg saptamana viitoare singur sa cobor spre aita medie
  multumesc

  • Poți să mergi liniștit, noi nu am dat de nici un animal sălbatic deși niște urme de urs am văzut. Până la Aita Medie este drum județean neasfaltat pe care mai circulă și câte o mașină din când în când așa că șansele de a da peste vreo arătare sunt foarte mici. Eu am fost de câteva ori prin zona aia și au mai fost și alții din grupul cu care am mers și nu am văzut nici odată urși, lupi, mistreți sau alte jivine.

 2. Salut Cristi,

  Traseul de la Sugas pina in Vadas e pe bikemap. L-am facut chiar eu.
  Daca mai mergeti spre Valea Crisului intrati prin Arcus, nu treceti pe drumul acela de beton plin de gropi din spatele satului. E mai bun, chiar daca o parte de neasfaltat.
  Apa minerala la Vilcele nu curge deoarece tiganii infunda teava si pompa se opreste. Trebuie amorsata din nou sa curga. Insa, daca treceti pe partea celalta a riului, pe podetul acela ingust din metal (chiar vis a vis de apa minerala de linga sosea), mai este un izvor, dupa parerea mea mai bun decit cel stiut de toti.

  PS: ar fi trebuit sa intrati din Vilcele spre Hetea apoi sa veniti jos de pe dealuri in Ilieni 🙂

  • Mulțumesc pentru informații. Trimite-mi și un link cu traseul de la Șugaș spre Vadas. Știu și de drumul pe dealuri care trece pe lângă Hetea dar de data asta nu l-am făcut pentru că era prea târziu când am ajuns în Vâlcele și ne-ar fi prins noaptea pe coclauri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*