Pe Colinele Transilvaniei

Am fost și pe Colinele Transilvaniei, pe o parte din ele că zona este foarte întinsă și nu este suficient două zile să acoperi toată zona. Pentru unii a fost ușor, pentru alții mai greu dar sigur a fost frumos pentru toată lumea și toți s-au simțit bine. Am mers pe drumuri pietruite dar și pe drumuri de căruță pe unde treceau vacile lăsând urme în sol care ne-au scuturat bine, am mers și prin noroi pentru că pâmântul nu a absorbit toată apa de la ploile de dinainte, am mai luat pe alocuri bicicletele în mâini pentru a putea trece, unii au avut probleme cu noroiul lipicios care se aduna între roți și cadru dar până la urmă am trecut și am ajuns cu bine la destinație. Unde ar mai fi farmecul turelor în afara șoselelor asfaltate dacă am merge doar pe drumuri bune fără să ai niște aventuri sau peripeții de care să-ți aduci aminte?
Am trecut prin Vulcan și Daia, două sate aproape pustii pentru că majoritatea oamenilor au profitat de vremea bună și au plecat la cules de prune și am ajuns în Criț, destinația noastră finală pentru prima zi. Am fost primiți bine la Pensiunea Rozalia unde aveam făcută rezervarea, ne-am spălat bicicletele, ne-am spălat și pe noi și, pentru că foamea ne rodea prin stomac, ne-am adunat la masă. Ciorbă de fasole la felul unu, cârnați de casă foarte gustoși cu garnitură la felul doi, iar ca desert prăjitură de casă cu fructe, stropite (pentru o mai bună digestie) cu țuică și vin. Nu a fost cu porția, fiecare și-a pus în farfurie cât a crezut că poate să mănânce.
A doua zi dimneața doamna Rozalia ne-a pregătit un mic dejun consistent cu omletă, roșii din grădina dumnealor, brânză (vreo trei feluri), slănină, unt, mai multe soiuri de gem făcute de dumneaei și din care puteți să și cumpărați dacă treceți pe acolo, ceai, lapte și cafea. Pentru drum ne-a oferit chiftele și, în afară de asta și-a pregătit fiecare sandvișuri cu ce a vrut. Ne-am încălecat caii și am pornit din nou la drum. Obiectivele noastre pentru această zi erau satele Meșendorf și Viscri cu bisericile fortificate dar și cetatea din Rupea. Chiar dacă a fost cam răcoare dimineața când am plecat ne-am încălzit repede urcând pe dealul de la marginea satului pe primul traseu de bicicletă realizat de Cornel Stanciu și inaugurat în mai 2011, traseu care acum este în mare parte acoperit de vegetație. Pe traseu ne-am mai oprit să mâncăm mere, pere și nuci, La Meșendorf biserica era încuiată și nu am mai intrat să o vedem apoi am continuat pe frumosul traseu spre Viscri. Aproape de intrarea în sat am văzut un anunț că pista de biciclete este închisă pentru că acolo se taie copaci. La naiba, ce să facem, urcăm 2 kilometri înapoi să alegem altă variantă? Nu ar putea să pună un panou mai sus și să ne direcționeze prin altă parte dacă chiar nu se putea evita distrugerea acestui superb traseu la care s-a muncit din greu? Gândindu-mă că fiind duminică și nu se lucrează ne-am continuat drumul, am mai luat bicicleta în cârcă pentru a trece peste un copac doborât și niște crengi, și în scurt timp am ajuns în Viscri.
De aici până la Rupea și mai departe până la gară a fost joacă de copii, drum ușor la vale, prima parte pietruit dar în stare bună apoi asfalt. Câțiva au urcat până la cetatea din Rupea pentru că nu o văzuseră, ne-am regrupat la singura terasă pe care am găsit-o și, lejer, am ajuns la gară.
Au fost două zile printr-o zonă superbă, departe de tumultul orașului și de zgomotul mașinilor, două zile pline de veselie și voie bună, mișcare și aer curat. Anul acesta nu știu dacă ne va mai permite vremea dar la anul, atâta timp cât vor exista doritori voi mai organiza ture pe acolo, de o zi sau două, în funcție de dorințele voastre, pe același traseu ca și acum sau altele diferite, mai lungi sau mai scurte, depinde de condiția fizică a celor care vor dori să vină.
Traseele pe care am mers le puteți vedea pe bikemap:

Route 3295826 – powered by www.bikemap.net

Route 3295830 – powered by www.bikemap.net

Câteva poze făcute în această tură, mai multe puteți vedea pe pagina noastră pe Facebook

2 thoughts on “Pe Colinele Transilvaniei

  1. Felicitări Cristi pentru organizare și felicitări participanților! Păcat că s-a distrus acea porțiune din traseul făcut de Cornel Stanciu dar lucrurile sper că se vor rezolva… odată cu alegerile din 2016…
    Turele astea de două zile sunt binevenite și oferă alte senzații decât turele de o zi: descoperi alți oameni, altă cultură, alte obiceiuri și ai timp mai mult să meditezi asupra frumuseților pe care le vezi altfel pe bicicletă decât din mașină.
    La mai multe ture!

  2. Frumos. Din pacate n-am putut fi prezent 🙁
    Brasovul asta e cel mai jmecher oras pt. biciclisti. Te poti deplasa in toate directiile si ai de vazut nshpe mii de obiective 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*