Pe Transilvania Bike Trails

Probabil că majoritatea dintre voi au auzit de traseele de cicloturism din împrejurimile comunei Bunești. Duminica trecută (6 iulie) am fost și noi să le vedem, să ne dăm cu bicicletele pe ele și chiar să testăm traseul pentru concursul care va avea loc pe 26 iulie. Ce pot să vă spun despre aceste trasee? Merită să faceți un efort și să vă plimbați pe ele dar este nevoie de un MTB, cu o bicicletă de șosea nu aveți ce căuta pe aici.
Noi am pornit pe biciclete din Bunești, după ce am lăsat mașinile lângă biserica fortificată. Pentru a intra pe traseu am mers câteva sute de metri pe drumul spre Viscri și înainte de a traversa podul peste un pârâu trebuie să coborâți în dreapta pe poteca pietruită. Anul trecut era aici un panou indicator dar care lipsește acum, noroc că știam pe unde trebuie să merg. Se merge apoi pe lângă pârâu, sunt multe curbe unele mai strânse, altele mai largi, se mai coboară și se mai urcă câte un pic dar nu este un traseu greu, poate fi abordat și de începători în MTB și nu te lasă să te plictisești fiind tot timpul nevoie să schimbi vitezele, să fii atent la viraje și să frânezi atât cât e nevoie. În partea finală, după aproape 5 km se trece pe un pod peste pârâu, este ceva de un farmec deosebit și după câteva serpentine ajungeți în șoseaua spre Meșendorf. De aici, dacă vreți să faceți o vizită la biserica fortificată din Criț, ceea ce vă recomand cu cea mai mare căldură pentru că aici veți găsi o doamnă în vârstă de 92 de ani care vă va povesti istoria bisericii, a satului și oamenilor, în special a sașilor care după 1989 au plecat din țara noastră (voi pune și niște filmări când vor fi gata).
După ce am vizitat biserica ne-am întors în punctul unde am ieșit la șosea din traseul de biciclete dintre Bunești și Criț. Ca să vă continuați traseul trebuie doar să urmați indicatorul de pe margine și să începeți urcușul pe deal. Poate vi se va părea greu, mai ales dacă sunteți începători dar traseul face numeroase curbe pentru a nu urca de-a dreptul și este accesibil. Dacă totuși chiar nu puteți să mergeți pe bicicletă continuați pe lângă ea, peisajul care se vede de sus o să vă răsplătească efortul. Panta se mai înmoaie, chiar se coboară un pic, se intră în pădure fiind feriți de arșița soarelui și când ajungeți în punctul cel mai înalt dați peste un loc de odihnă cu o masă și două bănci iar lângă ele câteva panouri cu animale și plante care le găsiți în Podișul Târnavelor, pe o parte fotografia acestora iar dacă îl întoarceți puteți citi o scurtă descriere.
De aici traseul este în coborâre, în unele locuri cu pante mai mari sau mai mici, cu câteva viraje strânse care s-ar putea să creeze probleme dacă nu stăpâniți prea bine bicicleta sau mergeți cu viteză prea mare și ajungeți în Meșendorf. O pauză pentru a ne răcori cu o înghețată, un suc sau o sticlă cu apă rece, o vizită la biseria fortificată, mai mică decât cea din Criț dar urcarea în turn pe scara îngustă și abruptă a fost o adevărată aventură și am continuat pe un drum local spre Grânari până am întâlnit cel mai nou tronson a rețelei de trasee de biciclete realizat de Fundația Adept Transilvania și în special cu efortul depus de Cornel Stanciu și câțiva prieteni, tronson ce va lega satul Viscri de Sighișoara. Din nou pistă pietruită cu urcări, coborâri, serpentine, mare parte realizată prin pădure dar trece și prin poieni și pajiști unde am adunat frăguțe, scurte urcări și coborâri iar la final o frumoasă coborâre până în apropiere de Viscri. Ne-am întâlnit și cu Cornel care ne-a povestit cum a reușit să facă aceste trasee, câtă muncă a depus, de la obținerea aprobărilor și fondurilor până la săpat și cărat pietriș cu roaba. Iată că mai sunt oameni care fac lucruri frumoase doar din pasiune și nu pentru a obține foloase materiale. Felicitări și spor în ceea ce fac și să sperăm ca pe viitor să putem ajunge de la Brașov la Sighișoara pe trasee de biciclete, prin locuri frumoase, liniștite.
La fel ca în Criț și Meșendorf și în Viscri am vizitat biserica fortificată apoi am mers să mâncăm la o cunștință de-a lui Cornel care ne-a ospătat cu bucate alese, preparate în casă, așa cum numai oamenii de la țară știu a face. Cu forțele refăcute ne-am urcat din nou pe biciclete pentru ultimii kilometri ai traseului nostru pe care i-am făcut repejor pentru că se apropia seara și mai trebuia să ajungem și în Brașov. Până la Bunești șoseaua este asfaltată dar nu a mai fost reprată de mult timp și este plină de gropi dar pentru bicicletele noastre, făcute să reziste terenurilor accidentate nu a fost o problemă. A urmat apoi partea cea mai plictisitoare a turei, urcatul bicicletelor pe mașini și drumul înapoi spre casă.
Am fost într-o zonă foarte frumoasă cu trasee bine amenajate, am întâlnit oameni de treabă, a fost o zi superbă. Vă îndemn să mergeți să vizitați zona iar dacă vă plac și concursurile puteți participa la TBT Race, pe 26 iulie 2014. Mai multe amănunte despre acest concurs dar și alte informații găsiți aici.

5 thoughts on “Pe Transilvania Bike Trails

  1. Salut,
    Exista cumva si un track inregistrat cu ceva GPS, pe care sa-l putem folosi si noi, un grup de 4 insi, intr-o recunoastere?

    • Am înregistrat traseul pe care l-am făcut noi și vi-l pot trimite dacă îmi dați o adresă de e-mail. Nu am putut să vă răspund mai repede că am fost plecat într-un tur mai lung pe biciclete.

    • Noi am plecat pe traseu din Bunești la 9:44 și am fost înapoi la 20:27 și am făcut pauze la cele trei biserici fortificate: Criț, Meșndorf și Viscri și am făcut și pauză de masă mai lungă în Viscri, dar se poate face mai repde, depinde de condiția fizică și de ceea ce vreți să vedeți.

  2. Pingback: La Viscri | Brașovul Pedalează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*