Salutare tuturor celor care urmăresc activitățile noastre. Scriu acest articol pentru cei care cred că i-am neglijat, că nu am organizat nici o tură pe biciclete în ultima perioadă sau am organizat doar pentru anumite persoane sau pentru ambiții personale. Într-adevăr, am făcut două ture de recunoaștere, una în zona comunei Apața și una în împrejurimile Racoșului.
Lângă Apața am vrut să mergem la peștera “Bârlogul Ursului” pe care am căutat-o prin pădure timp de aproape 6 (șase) ore fără să dăm de ea. Am mers pe biciclete, pe lângă biciclete, cu ele pe umăr sau în spate, ne-am întors din drum de câteva ori pentru a porni pe altă potecă în altă direcție și care s-a înfundat și aia, ne-am întors înapoi în sat trecând de multe ori prin albia unui pârâu. În tot acest timp am cerut informații prin telefon de la un localnic. După amiază, obosiți, cu nervii la pământ, am ajuns înapoi de unde am plecat, în Apața unde domnul Ludovic Szebeni, cel care ne-a dat informații prin telefon toată ziua ne-a invitat la dumnealui acasă unde ne-a servit cu o farfurie de ciorbă.
La Racoș am pornit pentru a vedea locațiile mai multor obiective turistice din zonă despre care se găsesc puține informații pe internet sau în diferite publicații iar informații despre cum se poate ajunge la ele, indicatoare turistice sau coordonate GPS lipsesc cu desăvârșire. Totul a fost găsit întrebând din om în om și, chiar dacă localnicii cunosc bine zona și îți dau indicații bune, de multe ori este greu de găsit calea cea bună mai ales pe drumuri forestiere care se ramifică sau se înfundă și trebuie să mergi pe poteci, drumuri de tractor care nu știi unde ies sau dacă ajung undeva. În Cheile Dopca (despre care nici un localnic nu știa, a trebuit să întrebăm de barajul de la Dopca pentru a intra în chei) am găsit și un marcaj turistic bandă roșie dar nici un indicator care să ne spună unde duce. Aici din nou am pierdut poteca bună și am avut noroc cu GPS-ul auto adus de Remus care ne-a indicat direcția spre șosea.
Cam așa a fost în cele două ture “exclusiviste” realizate până acum. Acum vă rog să vă gândiți cum ar fi fost să mergem în aceste condiții cu un grup de 30 de persoane sau mai mult. La Racoș am plecat cu un tren la ora 6 dimineața în care abia am reușit să băgăm 4 biciclete, două înghesuite lângă noi în compartiment și două pe hol la capătul trenului încurcând oamenii care urcau sau coborau din tren. Dacă eram mai mulți ce am fi făcut? Din turele organizate de mine am observat un lucru: cu cât grupul este mai mare viteza de deplasare este mai mică. Chiar dacă făceam pauze dese și lungi după ce dădeam semnalul de plecare mulți mai aveau de vorbit și mai dura câteva minute până se puneau în mișcare. În felul acesta credeți că reușeam să parcurgem 120 km într-o zi, în mare parte pe drumuri forestiere și poteci? Cam asta a fost distanța parcursă în fiecare din cele două ture.
Vom mai face astfel de ture în care nu veți fi invitați și vă rog să nu vă considerați jigniți pentru că le facem tot pentru voi, pentru a ști pe unde se poate și pe unde nu se poate merge, dacă e nevoie de o zi sau mai multe, ce mijloace de transport sunt disponibile pentru că vom face ture și în zone mai îndepărtate de Brașov unde nu se poate ajunge cu bicicleta într-o singură zi, să vă ducem unde aveți ce vedea, peisaje, castele, cetăți etc. În afară de asta noi, membrii Asociației, suntem doar trei și gândiți-vă că avem și noi familii, probleme și nu putem întotdeauna să mergem cu voi sau poate chiar vrem să mergem în altă parte, cu prieteni, familie, singuri sau într-un grup mai restrâns. Câți dintre dumneavoastră au venit la toate turele organizate de noi? Cred că foarte puțini pentru că la oricine a intervenit vreodată ceva și nu a putut participa și nu facem nici noi excepție.
O altă problemă care s-a mai pus este referitor la faptul că se merge haotic și nu se respectă regulile de circulație. Am rugămintea ca la viitoarele excursii pe biciclete toată lumea să aibă un comportament civilizat, cu respect pentru ceilalți colegi de ture și pentru șoferi. Făcând diferite manevre periculoase, acte de bravură, mers fără a ține mâinile pe ghidon sau mers pe o roată, făcând gesturi obscene la adresa celorlalți participanți la trafic nu demonstrăm decât că suntem o gloată de huligani ori nu aceasta este imaginea pe care “Brașovul Pedalează” vrea să o formeze populației referitor la bicicliști. Deci dacă nu vă puteți abține de la aceste fapte vă rog să nu mai participați la acțiunile noastre.
Încă o problemă care s-a mai pus în discuțiile de pe site-ul nostru sau pe facebook este referitor la consumul de băuturi alcoolice în turele noastre. Legea interzice consumul acestora atunci cănd vă deplasați cu bicicleta așa că, dacă o faceți când participați la turele noastre, o faceți pe proprie răspundere iar Asociația nu va fi răspunzătoare pentru eventuialele accidente sau daune suferite din cauza aceasta. Am mai postat fotografii în care suntem arătați consumând bere dar trebuie să înțelegeți câteva lucruri: 1. Nu suntem niște sfinți, suntem niște oameni obișnuiți cu plăcerile noastre și câteodată această plăcere este să bem câte o bere după o zi de pedalat prin soare; 2. De obicei berea o bem la sfârșitul turei când suntem aproape de casă și nu bem peste măsură, până nu ne mai putem controla; 3. La aceste “pauze de bere” mai stăm de vorbă, facem planuri pentru turele viitoare, schimbăm informații despre biciclete etc; 4. Un biciclist care a băut este mult mai puțin periculos decât un șofer băut, biciclistul își pune propria viață în pericol pe când șoferul poate omorî alți oameni nevinovați; 5. Vrem să fim exemplu prin ceea ce facem bun nu prin tot ceea ce facem, există personalități importante, conducători de state, persoane publice care ar trebui să fie exemplu pentru câte o națiune întreagă și sunt văzuți făcând lucruri mai puțin plăcute pentru mulți dintre noi.
În speranța că m-am făcut înțeles prin ceea ce am scris aici îmi cer scuze dacă am jignit pe cineva. Vom mai face ture, sperăm că vor fi pe gustul tuturor și accesibile oricui, pe diferite grade de dificultate la care așteptăm să vină cât mai mulți, vom mai face întâlniri săptămânale la care vă așteptăm cu propuneri și sugestii referitoare la îmbunătățirea condițiilor pentru bicicliști în Brașov, așteptăm propuneri de ture pe trasee pe care le-ați străbătut sau vreți să le străbateți ori informații despre evenimente din țară la care am putea să participăm. De asemenea, așteptăm să vă înscrieți ca membrii în Asociația noastră.
Acestea fiind spuse vă doresc drumuri ușoare și spor la pedalat! Toate cele bune!