Regulament pentru ture

Pentru o bună desfășurare a excursiilor și turelor pe bicicletă propuse de asociația “Brașovul Pedalează” vă rog să respectați următoarele reguli.
La plecarea într-o tură prezentați conducătorului de grup sau organizatorului numele dumneavoastră și un număr de telefon mobil la care puteți fi contactat. Se întâmplă ca grupul să se scindeze, mai ales când sunt mulți participanți și dacă trebuie să vă anunț ceva important nu am altă modalitate decât prin telefon.
Deplasarea pe bicicletă trebuie să o faceți în așa fel încât să nu vă puneți în primejdie integritatea corporală sau viața dumneavoastră ori a celorlalți participanți. Mergeți cu o viteză adecvată terenului pe care vă deplasați, viteză care să vă permită un bun control al bicicletei și o frânare eficientă la apariția unui obstacol (copaci doborâți, bolovani, gropi, șanțuri, curbe periculoase etc) în mod deosebit pe coborâri. Păstrați o distanță suficient de mare față de cel din față pentru a evita o coliziune în caz că acesta frânează brusc, încetinește ori ocolește o groapă sau un obstacol. Nu mergeți în zig-zag, în paralel cu alt biciclist pe drumurile cu mult trafic auto, nu frânați brusc atunci când în spatele vostru se află alt biciclist. Cei care merg în spatele vostru trebuie să știe ce intenții aveți așa că semnalizați din timp schimbarea direcției de mers, ocolirea unei gropi sau a altui obstacol, oprirea etc. Dacă e nevoie să vă opriți încercați pe cât este posibil să o faceți în afara părții carosabile sau a traseului.
Pe tot parcursul turei trebuie să aveți un comportament civilizat fără să aduceți injurii, fără să folosiți cuvinte ori gesturi obscene la adresa celorlalți din grup sau a celorlalți participanți la trafic: șoferi, pietoni, bicicliști, motocicliști etc. chiar și atunci când sunteți claxonați ori sunteți agresați verbal.
Stilul de mers pe bicicletă este diferit de la o persoană la alta, unii au o condiție fizică mai bună, alții mai slabă, unii vor să meargă mai repede, alții preferă să admire peisajul așa că cei grăbiți trebuie să aibă răbdare și să-i aștepte și pe cei care merg mai încet.
Traseul pe care mergem într-o tură se stabilește la plecare dar acesta se poate modifica pe parcurs în funcție de condițiile meteo, situația drumurilor (sau lipsa acestora), ritmul de mers ori alte probleme apărute cum ar fi: pene de cauciuc, defecțiuni la bicicletă etc. În caz că nu cunoașteți traseul vă recomand să nu megeți în față ci să rămâneți în grup sau în spatele organizatorului turei.
Înainte de a participa la una din turele noastre faceți o revizie bicicletei. Aceasta trebuie să fie în stare bună de funcționare, cu frâne eficiente care să vă permită să opriți chiar și atunci când vă apare brusc ceva în față, roțile să fie umflate la presiunea indicată pe ele, schimbătoarele să funcționeze corect pe toate pinionele, ungeți lanțul. Echipați-vă bicicleta cu lumină roșie în spate și o lumină albă în față (sau o lanternă frontală este la fel de bună), dispozitive reflectorizante pe bicicletă și pe îmbrăcăminte, toate acestea în caz că ne prinde noaptea pe drum.
Luați cu voi o cameră de rezervă potrivită pentru dimensiunea roților și a tipului de valvă cu care este echipată bicicleta, un set de petice și adeziv, leviere, pompă și un set de inbusuri. Majoritatea bicicletelor au butuci cu prindere rapidă așa că dacă aveți roți care se prind cu piuliță luați-vă și chei pentru acestea căci altfel nu veți putea să le desfaceți dacă faceți pană. Câteodată chiar și o presă de lanț vă prinde bine să aveți în trusa de pe bicicletă. Mai trebuie să aveți bidon cu apă, mâncare, haine de ploaie și haine călduroase (fleece, polartec) în perioadele mai reci. Deși nu este obligatorie prin lege vă recomand ca pe timpul deplasării să purtați cască. Aceasta vă poate salva viața în cazul unei lovituri la cap.
Cei care nu vor respecta aceste reguli nu vor mai fi admiși la următoarele ture organizate de asociația noastră.
Participarea la acțiunile și turele noastre se face pe proprie răspundere și Asociația “Brașovul Pedalează” nu se face răspunzătoare pentru accidentele survenite în urma nerespectării regulilor de circulație, a conducerii bicicletei cu viteză neadecvate abilităților voastre, ori din vina altor participanți la trafic și nu acordă despăgubiri pentru daunele materiale ori pentru traumatismele suferite în aceste accidente.

3 thoughts on “Regulament pentru ture

  1. Pingback: Tură pe Valea Doftanei | Brașovul Pedalează

  2. Pingback: Unde pedalăm în acest weekend? Iată trei trasee! - News BrasovNews Brasov

  3. Pingback: Tură la Sfânta Ana - Brașovul Pedalează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*