Masa Critică

Ce este Masa Critică?

Masa Critică este un eveniment internaţional la care participă biciclişti de toate vârstele şi care constă în parcurgerea unui traseu stabilit de dinainte. De obicei, Masele Critice se ţin în ultima vineri din fiecare lună. Scopul acestei manifestări este promovarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ şi sensibilizarea autorităţilor pentru a construi piste şi a sprijini iniţiativele ce au legătură cu acest mijloc de transport.

Masa Critică la nivel internaţional

Prima Masă Critică la nivel internaţional a avut loc în San Francisco la data de 25 septembrie 1992 şi atunci au participat 28 de oameni. Cea mai numeroasă Masă Critică din lume a avut loc în 20 aprilie 2008 în Budapeste. S-au strâns atunci peste … 80.000 de biciclişti.

Masa Critică din România

Masa Critică se organizează în câteva oraşe mari din România precum Braşov, Iaşi, Bucureşti, Arad, Timişoara, Cluj, Targu Mureş etc.

Masa Critică din Braşov

Prima Masă Critică din Braşov a avut loc în luna iunie 2007, la iniţiativa lui Sergiu Nichitean şi atunci au participat câteva sute de persoane. După succesul ediţiei inaugurale, s-a continuat tradiţia şi s-a organizat Masa Critică în fiecare lună, excepţie făcând lunile de iarnă.

Un eveniment neplăcut a avut loc în 25 iulie 2008, când coloana de biciclişti a fost oprită la intersecţia străzilor Zizinului cu Toamnei de câteva dube ale Jandarmeriei şi Poliţiei. Toţi bicicliştii au fost legitimaţi iar această acţiune a avut un efect descurajator, în luna următoare neorganizându-se Masa Critică.

S-a decis totuşi reluarea evenimentului şi, cu o promovare mai bună, Robert Lazar a reuşit în august 2009 să strângă câteva sute de biciclişti iar la plimbare au participat şi primarul Braşovului, George Scripcaru, viceprimarul Miklos Gantz şi purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sorin Toarcea. De atunci, Masa Critică are loc lunar, fiecare eveniment este aprobat de autorităţi şi bicicliştii beneficiază şi de sprijinul Poliţiei Rutiere Braşov care pune la dispoziţie 2 echipaje pentru buna desfăşurare a manifestaţiei.

13 thoughts on “Masa Critică

 1. Pingback: Am distribuit arta pe strazile Brasovului! | Papergirl Braşov

 2. Sunt langa voi!.Astept primavara sa pedalam impreuna.Vreau sa introducem pe site adresele, numele si telefoanele tuturor biciclistilor din Brasov.

 3. Stimati organizatori ! de ce nu anuntati si pe acest site ca ati amanat Masa critica !! sau ati anulato ?este a doua oara cand schimbati in ultima ora programul , am mers de pomana si nu am fost sigurul . Daca doriti seriozitate si un numar mai mare de participanti , va sfatuiesc sa fiti mai punctuali ! O Seara placuta !

 4. Imi pare rau pentru problema dumneavoastra , medicala !!
  Sper si doresc sa nu fiu inteles gresit si imi cer scuze daca o sa par carcotas dar, chiar dumneavostra pe acest web sit ati scris ca urmatoarea masa critica va fi pe 30.11.2012 mai jos o sa gasiti textul scris de dumneavoastra . Uni dintre noi chiar au facut niste eforturi , au lasat alte treburi ca sa poata ajunge la acest aveniment , uni poate au pleacat mai repede de la munca …etc Si dumnevostra spuneti ca : (Nu vad care este problema) ?Ar fi cazul sa va cereti scuze !. Macar din respect si solidaritate pentru alti biciclisti , Va rog sa informati corect oamenii !.Am vazut ca ati avut timp sa postati diverse articole cu evenimente si chiar cu oameni politici ! dar nu ati avut timp sa anuntati ca Masa critica nu se tine ?
  Eu sunt de acord ca masa critica nu are nevoie de un lider sau de un oganizator special… dar sa nu confundam Romania cu alte tari din punctul de vedere al circulatiei rutiere si chiar si al legislatiei in general (legea intrunirilor publice ) din pacate sunt nevoie de niste avize , daca nu ma insel ? .
  Aveti copia dupa anuntul dumneavostra .si chiar regret ca a m fost nevoit sa va atrag atentia in acest fel ! O zi Placuta !
  —————————————————————————————-
  Posted on 26/10/2012 by Robert Lazar
  3
  Aproximativ 100 de biciclisti brasoveni au infruntat frigul de sfarsit de octombrie si au pedalat impreuna pe un traseu de 13 kilometri prin Brasov.
  Insotiti de un echipaj al Politiei Locale Brasov, participantii au trecut fara probleme prin traficul aglomerat al acelei ore, dovedind inca o data eficienta si practicalitatea mersului pe bicicleta in oras.
  Urmatoarea Masa Critica va avea loc pe 30 noiembrie tot la ora 17. Fiindca la momentul respectiv va fi intuneric afara, participantii sunt rugati sa isi echipeze bicicletele cu lumini, conform legii.

 5. Pingback: Promovarea ONG-ului Brasovul Pedaleaza | E-Start Blog

 6. Brasoveni lasa-ti masina si luati biciclela ca decat sa face-ti burta mai bine face-ti sport

 7. Oameni buni, se mai organizeaza Masa Critica luna aceasta sau nu?
  Daca ca, cum aflam informatii despre locatie si ora.
  Va multumesc

  • Masa Critica se organizeaza in fiecare luna, in ultima zi de vineri din luna. Ultima editie a fost o exceptie, fiind nevoiti sa amanam o data evenimentul din cauza ploii. Din pacate si a doua oara a plouat dar tot s-a tinut evenimentul.
   Luna aceasta Masa Critica va avea loc pe 30 mai de la ora 18:00, cu plecare din fata Primariei Brasov.
   Te asteptam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*